Mevr. Drs. Nina Willemse
GZ psycholoog (Middin/Hersenz)
Hersenz: Samen verder met hersenletsel
"Hersenletsel treft niet alleen de persoon zelf maar ook de partner, het gezin, de kinderen, de ouders en verdere familie. Deze naasten van mensen met hersenletsel hebben ook ondersteuning nodig bij het leren omgaan met de impact en de gevolgen van het letsel. Om deze reden wordt binnen het behandelprogramma Hersenz niet alleen aandacht besteed aan de persoon met hersenletsel zelf, maar ook aan het systeem eromheen. Als GZ-psycholoog en regiebehandelaar binnen het behandelprogramma Hersenz kijk ik samen met mijn collega’s binnen het behandelteam op welke wijze we dit per situatie het beste kunnen vormgeven. En wat bieden we vanuit Hersenz dan precies aan ondersteuning aan mantelzorgers en andere naastbetrokkenen? Deze vraag staat centraal tijdens deze workshop."
- Keirse, M. (2017). Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener. Lannoo.
- Ponds, R., Fasotti, L., van Heugten, C. & Wekking, E. (2010). Neuropsychologische behandeling. Boom uitgevers.
- Visser-Meily, A., Post, M., Schepers, V. & Lindeman, E. (2005). Spouses quality of life 1 year after stroke: predicition at the start of clinical rehabilitation. Cerebrovasculair diseases, 20, 443-448.
- www.hersenz.nl
- www.hersenletselhebjesamen.nl
Mevr. Marja Dijkwel en Dhr. Perry Pals
Verpleegkundig specialist en beleidsmedewerker (Curamare)
De mantelzorg bij de revalidatie betrekken? Makkelijker gezegd dan gedaan
"Toelichting op de master thesis en de gevonden resultaten toelichten. Tijdens het tweede deel van de workshop willen we interactief met de deelnemers aan de slag over hoe we het betrekken van de mantelzorger kunnen verbeteren en borgen."
- Terwel, J.M. (2011). Alles is revalidatie - revalideren na een beroerte in het Laurens Therapeutisch Klimaat. (1e druk). Eburon.
Mevr. Annelieke Jochems en Mevr. Monique Kenter
Ergotherapeuten (Ergotherapie Ilse Daamen)
CVA en mantelzorger, occupational balance?
"Monique Jansen-Kenter en Annelieke Jochems zijn twee bevlogen en enthousiaste ergotherapeuten in de eerste lijn. Zij zien een diversiteit aan cliënten en mantelzorgers met uiteenlopende diagnoses, waaronder CVA. In de workshop ‘CVA en mantelzorger, occupational balance?’ wordt ingezoomd op de verschillende stadia waarin de mantelzorger betrokken wordt en hoe zij dat als ergotherapeuten centraal stellen. Tijdens deze workshop is er aandacht voor de vormgeving van psycho-edcucatie, inzet van meetinstrumenten in de gehele keten en hoe je de mantelzorger en de cliënt beide een evenwichtige dagindeling kan bieden."
- Buijssen, H., & Adriaansen, M. (2005). Hulpverlening aan mantelzorgers (Eerste druk ed.). Boom Lemma.
- Le Granse, M., & Van Hartingsveldt, M. (2017). Grondslagen van de ergotherapie (vijfde herziende druk). Bohn Stafleu van Loghum.
- Visser-Meily, A., Van Heugten, C., & Lüning, E. (2005). Zorg voor de mantelzorgers van CVA patienten. Tijdschrift voor Verpleeghuisgeneeskunde, 30(4), 8–11
Mevr. Monique Spanenburg, mevr. Angelique La Rondelle en dhr. Ron van de Rhee
Teamleiding Zorg en Welzijn NAH, zorgcoördinator en mantelzorger (Laurens, woongroep Ravenswaerde)
Ervaringen van zorgmedewerkers, patiënten en mantelzorgers
"Op welke wijze kun je naasten betrekken bij mensen die langdurig ernstig beperkt zijn in het onderhouden en behouden van relaties door NAH. En op welke wijze kunnen we ondersteunen om verstoorde relaties weer te verbeteren. Tijdens deze workshop willen wij u graag meenemen in het wonen en werken in woongroep Ravenswaerde waarin wij inmiddels 19 jaar zorg mogen en kunnen bieden aan 18 NAH bewoners en betrokken naasten. In deze workshop kunt u luisteren naar de ervaringsverhalen van Angelique La Rondelle als zorgcoördinator. Ron van de Rhee als mantelzorger en Monique Spanenburg als teamleiding. Wij hopen u te inspireren om hierdoor net als wij van onmogelijkheden mogelijkheden te maken.
Ron van de Rhee wil graag de persoonlijke ervaringen als 20 jaar mantelzorger van zijn moeder en zuster met u delen tijdens deze workshop. De emoties, het zoeken naar de juiste hulp en het ervaren van langdurig contact en samenwerken zullen centraal staan.
Angelique la Rondelle is als zorgcoördinator in Ravenswaerde en dagelijks betrokken in het proces van langdurig samenwerken met de mantelzorg. Zij wil dit graag delen ter inspiratie vanuit haar ervaringsdeskundigheid.
Monique Spanenburg is 19 jaar teamleider bij Ravenswaerde, in die jaren is er veel praktijkervaring opgedaan en zijn er mooie positieve ontwikkelingen maar ook leermomenten ontstaan. Ook hier staat emotie, vertrouwen, maar ook gepast wantrouwen centraal. Hoe zorg je voor samenwerking en verbinding om de met elkaar de juiste zorg te bieden. Het zijn onderwerpen en voorbeelden die zij graag ter inspiratie deelt."
Mevr. drs. Lieke Bos
Adviseur en trainer (MantelzorgNL)
Goed samenspel vanuit het perspectief van mantelzorgers
"Als zorgprofessional wil je goede zorg bieden aan de cliënt/patiënt. Maar wat is jouw rol naar de familie en de mantelzorger(s), hoe ga je daarmee om? In de workshop ‘Goed samenspel vanuit het perspectief van mantelzorgers’ wordt vanuit behoeften en wensen van mantelzorgers ingegaan op deze vragen. Op interactieve manier zal antwoord gegeven worden op hoe jij als professional goed samenspel kunt vormgeven."
Mevr. dr. Sandra Wielaert
Logopedist afasieteam (Rijndam Revalidatie)
Is PACT opgepact?
"In 2012 werd het trainingsprogramma Partners van Afasiepatiënten Conversatietraining (PACT) gepubliceerd. Met dit programma leren partners van mensen met afasie beter te communiceren met hun afatische familielid. Logopedisten geven deze training. Van 2012-2014 leidde ik het implementatieonderzoek ImPACT in 10 instellingen. Acht jaar na de uitgave van PACT vroeg ik mij af: hoe staat het met partnertraining bij afasie? Welke rol heeft PACT hierin? Wat helpt om met PACT te werken en wat maakt het lastig? Afgelopen jaar heeft het Lectoraat Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam een vragenlijst onderzoek gedaan naar het gebruik van PACT in de praktijk. In de presentatie bespreek ik onze bevindingen en wat we wensen voor de toekomst."
- Michie, S., Johnston, M., Abraham, C., Lawton, R., Parker, D., & Walker, A. (2005). Making psychological theory useful for implementing evidence based practice: a consensus approach. BMJ Quality & Safety, 14(1), 26-33.
- Smith, J., Forster, A. & Young, J. (2009). Cochrane review: information provision for stroke patients and their caregivers. Clinical rehabilitation, 2,195-206.
- Wielaert, S.M., van de Sandt-Koenderman, W.M.E., Dammers, N. and Sage, K. (2018) ImPACT: a multifaceted implementation for conversation partner training in aphasia in Dutch rehabilitation settings. Disability and Rehabilitation, 40 (1) 76-89.
Mevr. Paula Vendeloo, mevr. Bianca van der Bom en mevr. Petra de Waard
Aandacht functionarissen huiselijk geweld (Zorgwaard)
'Voorkomen…...'. Maar zo mooi is (nog) niet, maar daar willen we natuurlijk graag naar toe
"Zorgwaard is een organisatie die als doel heeft om welzijn, wonen en zorg geïntegreerd aan te bieden aan kwetsbare ouderen. En dat doen we zelden alleen, heel vaak in de keten. Wij willen iets vertellen over CVA en de relatie naar ontspoorde mantelzorg in een verpleeghuis- en thuissituatie."
Mevr. drs. Bente van den Akker
Adviseur Zorginnovatie (Pluut & Partners en van daaruit werkzaam bij Rijndam Revalidatie)
Met (mantel)zorg ontslaan
"Ik vind dat zorg nog te vaak niet patiëntvriendelijk, -gericht, -gedreven of hoe je het ook wil noemen georganiseerd is. Natuurlijk: iedereen doet zijn/haar best om de beste zorg voor patiënten te leveren, maar de uitdaging van patiëntvriendelijkheid zit hem vaak in de organisatorische en/of logistieke dingen. We kennen hier denk ik allemaal wel voorbeelden van: missende informatie bij de huisarts na opname of langer opgenomen moeten blijven, omdat de vervolgzorg nog niet geregeld is. Dat kan anders! Daarom ben ik met veel enthousiasme aan de slag gegaan met het zorgzamer en slimmer organiseren van de ontslagreis van mensen op de neurokliniek bij Rijndam: Patiënten met (mantel)zorg ontslaan. Dat ga ik doen door te luisteren naar de knelpunten van zowel patiënten, mantelzorgers en zorgverleners en daar gezamenlijk oplossingen voor te bedenken. Door patiënten, mantelzorgers en zorgverleners tijdens een workshop samen oplossingen te laten bedenken, creëer je meer begrip voor de ander zijn knelpunten en kan je tot een oplossing komen die voor alle partijen werkt. Kortom, ik overtuig het publiek graag dat zorgzame en slimme oplossingen ontstaan door patiënten, mantelzorgers en zorgverleners samen te brengen."