Cursus stroke care verpleegkundigen (in de ACUTE fase)
Deze cursus is uitsluitend bedoeld voor BIG geregistreerde verpleegkundigen (niveau 4-6) die werkzaam zijn op een afdeling neurologie of een stroke-unit in een ziekenhuis. De deelnemer heeft een minimaal dienstverband van 24 uur en werkt in wisselende diensten.
Doel
Deskundigheidsbevordering van verpleegkundigen niveau 4-6 zodat zij de verpleging van een CVA-patiënt zelfstandig kunnen uitvoeren, plannen, organiseren en evalueren. Daarnaast draagt de cursus ertoe bij dat alle verpleegkundigen werkzaam binnen de RSS vanuit een zelfde competentieniveau werken.
Docenten
De cursus vindt plaats bij in Erasmus medisch Centrum, in Rotterdam. De lessen worden gegeven door o.a. artsen, verpleegkundigen en andere professionals vanuit de verschillende instellingen die aangesloten zijn bij de RSS.
Startmomenten
Bij voldoende deelname start er in februari en in september een nieuwe groep met deelnemers. verpleegkundigen niveau 4-6 in de acute fase. Het gaat hier om een na-scholing in de vorm van blended learning. De cursus bestaat uit contacturen en zelfstudie thuis via een website. De cursus wordt georganiseerd op 7 avonden (18.00-22.00 uur).
Programma en studiebelasting
Lesblok 1 Evidence Based Practice
Lesblok 2 Introductie / anatomie en fysiologie van de hersenen
Lesblok 3 Herseninfarct en de Stroke Care Unit
Lesblok 4 Overige CVA’s: hersenbloeding, SAB, sinustrombose en vasculaire malformaties
Lesblok 5 Chronische fase na CVA en ketenzorg
Lesblok 6 Multidisciplinaire zorg in de revalidatiefase
Lesblok 7 Eindproject verbeteractie
Totale studiebelasting
Toelatingscriteria
- Diploma MBO of HBO verpleegkunde.
- Tijdens cursus werkzaam met CVA patiënten op een stroke care unit.
- Is in wisselende diensten betrokken bij multidisciplinaire samenwerking.
- Bij voorkeur minimaal 6 maanden werkervaring met CVA patiënten.
Afronding
Voor het verkrijgen van een RSS-Certificaat “cursusstroke care verpleegkundige”, moet worden voldaan aan de volgende criteria:
- Voldoende beoordeling theoretische toetsen.
- Voldoende beoordeling van de eindopdracht.
- Aanwezigheidsverplichting van minimaal 90% (= maximaal 4 uur verzuim met geldige reden).
De eindopdracht betreft een EBP groepsopdracht over een onderwerp naar keuze, wat te maken heeft met CVA en toepasbaar is in de praktijk. De deelnemers formuleren een specifieke onderzoeksvraag, welke relevant is voor de praktijk. Tijdens de eindopdracht wordt de opgedane kennis geïntegreerd en nieuwe kennis van buiten de instelling gezocht. Hiervan wordt een verslag geschreven en de bevindingen worden aan de groep gepresenteerd.
De begeleiding van de deelnemer bij het schrijven van de eindopdracht wordt vanuit de instelling waar de deelnemer werkzaam is gerealiseerd en tijdens de lessen wordt onder begeleiding gewerkt aan de eindopdracht. De deelnemer en leidinggevende zijn verantwoordelijk voor het regelen van deze begeleiding.
Aanmelden
Aanmelden kan via bianca.buijck@rotterdamstrokeservice.nl of via h.verschuren@laurens.nl. U ontvangt na aanmelding een bevestigingsmail en/of een factuur. Na betaling ontvangt u uw bewijs van inschrijving.
Kosten
De kosten voor de cursus bedragen 1099,- euro per deelnemer, inclusief lesmateriaal, koffie/thee. De bij de RSS aangesloten instellingen betalen 499,- euro per deelnemer.
Beschikbare plaatsen
De cursus is geaccrediteerd in het kwaliteitsregister V&V. Er zijn maximaal 18 plaatsen beschikbaar. Inschrijving vindt plaats op basis van volgorde van binnenkomst en ontvangst cursusgeld. Inschrijvingen van RSS deelnemers hebben voorrang op externe deelnemers. Zes weken voor aanvang van de cursus wordt de cursus opengesteld voor externe deelnemers.
Informatie
Neem voor meer informatie contact op met dr. Bianca Buijck via bianca.buijck@rotterdamstrokeservice.nl