Breinlijn
In Nederland komen er jaarlijks tussen 130.000 tot 160.000 mensen bij met hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Hersenletsel brengt veel vragen met zich mee. Voor de getroffene en de naasten, maar ook voor professionals zoals huisartsen, praktijkondersteuners en wijkteamleden. Met Breinlijn is er één landelijke toegangspoort. Mensen met hersenletsel, hun naasten en professionals kunnen daar terecht voor vragen en casuïstiek over hersenletsel. De gratis hulpdienst is nu actief in meerdere regio's in Nederland en bereikbaar via de website www.breinlijn.nl
Breinlijn is laagdrempelig en eenvoudig vindbaar, zodat mensen met hersenletsel en hun naasten beter worden doorverwezen naar passende zorg en ondersteuning. Het slimme digitale systeem achter deze toegangspoort moet zorgen voor meer efficiëntie, waardoor de vraagsteller beter en sneller wordt geholpen.
Achtergrond Rotterdam Stroke Service en Breinlijn
Vanuit de Rotterdam Stroke Service (RSS) is het initiatief genomen voor de implementatie van de Breinlijn in Rotterdam Rijnmond. Anne Knoop-Labee (Rijndam), Lydia La (Rijndam), Bianca Buijck (RSS) en Ad van Dongen (coördinatiepunt NAH) hebben hiervoor de handen ineen geslagen.
Enkele jaren geleden werd het plan opgevat om een laagdrempelig en centraal platform in te richten waar patiënten na CVA, terecht konden. De wijze waar professionals en patiënten terecht konden met vragen was zeer versnipperd, en vragen werden op verschillende plekken neergelegd. Voor patiënten en zorgprofessionals was niet altijd duidelijk waar ze terecht konden. Het was toen dat de initiatiefnemers via het knowledge broker netwerk in contact kwamen met de Breinlijn in Noord Brabant. Het was niet wenselijk om een geheel nieuw platform in te richten, dus is gekozen voor implementatie van de Breinlijn: aansluiten bij bestaande initiatieven.
In de bestuurlijke overleggen van het Hersenletselcentrum Rotterdam (HLC) en de RSS (Algemeen en Dagelijks Bestuur) is hiervoor akkoord gegeven. De focus verschoof hiermee van niet aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van CVA, naar NAH algemeen. Dus hoewel de RSS, CVA zorg in de acute, revalidatie en chronische fase als speerpunt heeft, hebben de leden van de RSS en Rijndam ook andere speerpunten. Zij richten zich niet uitsluitend op de CVA zorg, maar hebben ook grote expertise in overige NAH zorg.
Voor de regio Rotterdam Rijnmond wordt de Breinlijn bemenst door Ad van Dongen (coördinatiepunt NAH), Marian van Rutte-Visser (Meddin), Corine Ellens - Hagens (Rijndam) en Ellen Broere (Careyn).
Documenten