Skip to main content
SVG Image

Young stroke toolbox 

Hart- en vaatziekten komen vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Maar ieder jaar krijgen toch ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte; dus een herseninfarct of hersenbloeding. Omdat de ziekte hen op jonge leeftijd treft, heeft dit grote gevolgen voor hun dagelijks functioneren binnen gezin en werk.

Waarom speciale aandacht voor jonge mensen met een herseninfarct of -bloeding?

  • Bij jonge patiënten met hart- en vaatziekten is er soms een andere oorzaak dan de bekende risicofactoren voor slagaderverkalking (atherosclerose). Daarom wordt elke jonge patiënt besproken in een multidisciplinair overleg dat bestaat uit: een neuroloog, vasculair internist, cardioloog, gynaecoloog, arbeidsgeneeskundige en verpleegkundig specialist.
  • De meeste onderzoeken naar de gevolgen en behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten worden gedaan bij oudere patiënten. Door systematisch gegevens van jonge patiënten te verzamelen, krijgen artsen meer inzicht in de gevolgen en behandelingen van hart- en vaatziekten bij deze jonge patiënten.
  • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten lopen soms tegen andere dingen aan dan oudere patiënten. Bijvoorbeeld problemen binnen het gezin, gezinsplanning, zwangerschap, hervatten van werk, sporten, hypotheken, etc.

De Young Stroke Toolbox werd ontwikkeld op basis van subsidiegelden van het Zorg Instituut Nederland (ZIN) door de afdelingen Neurochirurgie en Neurologie van het Radboudumc Nijmegen, in samenwerking met ziekenhuis Rijnstate Arnhem, patiëntenorganisatie Hersenaneurysma Patiënten Platform en CVA kennisnetwerk Nederland. 

Meer informatie

Voor meer informatie over beroerte bij mensen jonger dan 50 jaar, zie www.youngstroketoolbox.nl/patienten.

SVG Image
 

Contact

Dr. Bianca Buijck
Managing Director
Rotterdam Stroke Service
P/A Nieuwe Binnenweg 33, 3014 GB Rotterdam
 

Copyright 2025 Rotterdam Stroke Service