Nieuws

Nieuws en Congressen

Nationaal Jaarcongress Overprikkeling 2023

Save the date: nationaal jaarcongress Overprekkeling donderdag 22 juni 2023
Overprikkeling, je hoort het steeds vaker en lijkt een veel voorkomend probleem in onze maatschappij. Gelukkig is hier ook steeds meer aandacht voor binnen de verschillende beroepsgroepen. Er wordt zelfs al rekening gehouden met mensen met prikkelverwerkingsproblemen die een theater of museum willen bezoeken. Dat is een mooie ontwikkeling.

Overprikkeling betekent dat stukjes informatie niet goed door de hersenen worden verwerkt. Mensen met bijvoorbeeld een hersenaandoening verwerken prikkels dus op een andere manier. Zo kunnen ze eerder en vaker overprikkeld raken dan andere mensen. Overprikkeling wordt gekenmerkt door een groot scala aan klachten; het gaat vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, stress, verminderde concentratie, slaapproblemen, onrust, en het overlopen van emoties.
Tijdens deze 3e editie willen we stilstaan bij verschillende psychiatrische aandoeningen waarbij sprake kan zijn van overprikkeling, zoals bijvoorbeeld burn-out, trauma, niet aangeboren hersenletsel of psychose. Wij vinden het belangrijk dat wetenschap, praktijk en ervaringsdeskundigheid op deze dag samenkomt. Op deze manier proberen wij meer begrip voor overprikkeling te krijgen en handvatten aan te reiken voor de dagelijkse praktijk.

Doelgroep
Het congres heeft als doelgroep psychologen, (ortho-)pedagogen, psychiaters, verpleegkundigen, vaktherapeuten, onderwijskundigen, arbeidsdeskundigen en allen die belangstelling hebben voor het onderwerp overprikkeling. Het belooft een zeer boeiend congres te worden met toonaangevende sprekers uit diverse werkvelden. Reserveer je de datum donderdag 22 juni 2023 alvast in je agenda? We verwachten dat het volledige programma binnen enkele weken beschikbaar is.

Voor meer informatie: klik hier