Nieuws

Nieuws & Congressen

Het nieuwste kookboek is er eentje voor eenhandigen

27 juni 2018

De dienst Neurologie van het UZ Gent en CM-Thuiszorgwinkel lanceerde recent een nieuw kookboek: 'Lekker Eigenhandig'. Niet de zoveelste hype, wel een kookboek als eerste hulp bij eenhandig koken. Topchef Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen in Aalter creëerde de recepten die stuk voor stuk lekker, gezond en eenvoudig te bereiden zijn.


Zelfstandig koken met één hand
Verpleegkundige Valery Termont en ergotherapeut Anneleen Leyman van de dienst Neurologie in het UZ Gent begeleiden mensen na een beroerte. Ze zijn de bezielers van het boek. Valery Termont: "De gevolgen van een beroerte kunnen zeer ernstig zijn. Vaak kunnen mensen na een beroerte één hand niet meer of minder goed gebruiken. Maar hoe zou je zelf zijn? Je wil toch graag zelfstandig wonen en voor jezelf zorgen? Koken is daarbij heel belangrijk."  

Kookboek 'Lekker Eigenhandig'
cover.png

Samen met topchef Broes Tavernier van 't Vijfde Seizoen in Aalter creëerden ze recepten die aan een aantal criteria moesten voldoen: lekker, gezond, hersenvriendelijk en eenvoudig te bereiden met één hand. Het kookboek vermeldt naast de recepten een overzicht van praktische hulpmiddelen die ondersteuning bieden, zoals een antislipmatje, een dunschiller met klem, een eenhandig afgietsysteem en een ergonomisch keukenmes. 

Getest door Ivana en Pascal
Ivana Pellegrims en Pascal Depoorter kregen op jonge leeftijd een beroerte. Ivana vertelt: "Koken met een hand is vaak frustrerend. Ik ben blij dat ik kon meewerken aan dit boek. Ik heb samen met Pascal de recepten getest én goedgekeurd. Het boek motiveert niet alleen mezelf maar zeker ook anderen om terug aan het koken te slaan.

Aanvankelijk richtte het boek zich op mensen die getroffen werden door een beroerte. Maar ook mensen met een beperking door andere oorzaken kunnen met de recepten aan de slag in de keuken.

Europese Dag van de Beroerte
Lekker Eigenhandig kwam tot stand naar aanleiding van de Europese Dag van de Beroerte op 8 mei. De opbrengst van het boek gaat naar een patiëntenvereniging voor mensen die een beroerte doormaakten. Het is te koop in de CM-Thuiszorgwinkel en op de dienst Neurologie van het UZ Gent. 

In de media
De Belgische zender VTM maakte een leuk nieuwsfilmpje, welke je  hier kan vinden. Ook de BBC plaatste een artikel met filmpje op haar site.

Contact
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Karlien Wouters, persverantwoordelijke van het Universitair Ziekenhuis in Gent, België.

Theme picker