Zorg voor patiënten met een herseninfarct wordt gecoördineerd door de Rotterdam Stroke Service (RSS), waarbinnen 7 ziekenhuizen, 8 instellingen voor geriatrische revalidatie, een medisch specialistisch revalidatiecentrum en vele zorgprofessionals in de eerste lijn samen werken.
Zorg gefragmenteerd
Ondanks alle inspanningen van deze zorgverleners ervaren patiënten de geleverde zorg soms als gefragmenteerd en ze weten vaak niet wie waar de regie heeft over de te leveren zorg. In de keten wordt door de vele zorgprofessionals samengewerkt op allerlei vlakken, maar er is geen gezamenlijke eindverantwoordelijkheid voor het uiteindelijke resultaat. De zorgprofessionals richten zich met name op de zorg die ze zelf leveren, in hun eigen deel van de keten.
Schotten in de financiering
Daarnaast staat het huidige vergoedingssysteem intensieve samenwerking tussen deze instellingen en zorgprofessionals in de weg. In Nederland worden de vergoedingsafspraken gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars met de verschillende zorginstellingen en professionals. Daardoor ontstaan schotten in de financiering. Iedereen doet zijn eigen declaraties voor diensten, producten, service en behandeling en deze is onderling niet inwisselbaar.
Bundelbetaling
Daarom is in de Rotterdam Stroke Service het project waardegedreven zorg gestart met het zogenaamde Value Based Payment. Value-based payment biedt een oplossing ten aanzien van de gefragmenteerde financiering door bundelbetaling op basis van uitkomsten. In dit project zijn vier zorgaanbieders, ErasmusMC, Rijndam, Laurens en Transmitt Revalidatie met zorgverzekeraar Zilveren Kruis een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Het doel van deze samenwerking is samen te komen tot het “verhogen van waarde van de zorg voor patiënten met een herseninfarct in de regio Rotterdam, tegen de laagst mogelijke kosten”.
Afspraken
De vijf partijen zijn overeengekomen om:
- Uitkomsten te meten bij alle patiënten tot twee jaar na het herseninfarct (niet alleen Zilveren Kruis patiënten, maar alle patiënten).
- Deze uitkomsten spelen een belangrijke rol in de zorgverlening en gesprekken met de patiënt.
- Er wordt gestuurd op de uitkomsten met betekenisvolle interventies.
- De samenwerkingspartners dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor patiënt- en financiële uitkomsten.
- Door gebruik te maken van bundelbetaling wordt de betaling van de zorg ‘ontschot’.
- De samenwerkingspartners verdelen gezamenlijk de inkomsten en kosten.
Voortgang
De processen zijn nu ingeregeld, bundelafspraken zijn gemaakt, meetplannen ingericht en dashboard voor monitoren van metingen ontwikkeld. De volgende stap is een uitdaging: aan de hand van metingen sturen met passende interventies om de patiënt-en financiële uitkomsten te verbeteren. De vervolgstap naar het daadwerkelijke DOEN, sturen op data met interventies om de zorg te verbeteren.
Meer informatie
Referentie
Roozenbeek, B., Wijffels, M., Buijck, B. (2020). Integrale zorg voor mensen met een herseninfarct. Hoofdstuk 15 in Hazelzet, J. : Gepersonaliseerde medische zorg. Uitgeverij: NFU-consortium Kwaliteit van Zorg. ISBN : 9789090331836